mediyoga

Göran Boll, institutet för medicinsk yoga (IMY), har utvecklat MediYoga som är en terapeutisk form av kundaliniyoga.  Alla ska kunna göra rörelserna men på olika sätt utifrån sina begränsningar. Kan man inte sitta på golvet sitter man på en stol och gör övningarna. Kan man inte göra övningen fullt ut gör man så gott man kan. Rörligheten kommer att öka vartefter vi tränar. MediYoga har sin grund i klassisk kundaliniyoga, delar från Ayurveda samt från den traditionella kinesiska medicinen och är utformad för olika fysiska och psykiska problematik. Yoga är att lyssna inåt och vi blundar för att stänga ute synintryck så att vi inte störs av allt som finns runt omkring oss. Vi får mest effekt om vi tränar på morgonen när kroppen ställer in sig för en ny dag men det är helt ok med andra tider.

MediYogan är lugnare och långsammare än kundaliniyoga. Övningarna görs långsamt så att vi hinner känna efter hur det känns i kroppen. Det får kännas men ska aldrig göra ont. Om det gör ont backar vi och gör rörelsen i mindre omfattning och tar inte ut rörelserna helt utan stannar innan det börjar göra ont eller så ska vi kanske inte alls göra rörelsen.  

Medicinsk yoga påverkar det autonoma nervsystemet (se under stress, kamp- och flyktreaktionen). När det sympatiska nervsystemet och därmed kamp och flyktsystemet varit aktivt en längre tid  kan vi få olika stressymtom. Vi kan bl a bli spända, få svårt att sova och är mer eller mindre ständigt på vår vakt mot olika fysiska och/eller psykosociala "faror". Kroppen får då inte den återhämtning den behöver och vi kan få både fysiska och psykiska stressrelaterade problem

MediYoga aktiverar det parasympatiska nervsystemet, balanserar kroppen och det endokrina körtelsystemet samt aktiverar kroppen och sinnets självläkande system. Yogaträningen arbetar på många olika nivåer och arbetar med andning och lungor, muskulatur, matsmältningsapparaten, nerv-, körtel- och lymfsystemen samt hjärnan. När vi gör övningarna långsamt så aktiveras det parasympatiska nervsystemet och vi kommer åt djupare muskler. Gör vi övningarna snabbt aktiveras det sympatiska nervsystemet och vi arbetar med yttre muskler.

Pranayama, dvs yogisk andning, är grunden i den medicinska yogan. När vi är stressade och/eller har smärta andas vi snabbt och kort vilket bl a kan ge spända och ömma muskler. När vi andas med långa djupa yogiska andetag säger vi till hjärnan att "det är lugnt - det är inte någon fara" och vi slappnar av. Musklerna slappnar av och immunförsvaret aktiveras. Djupandning sänker andningssekvens och ungefär lika mycket sänks aktiviteten i kropp och sinne.  Långa djupa andetag skapar bl a lugn och avspänning, underlättar blodcirkulation, reducerar gifter och slem från lungor och luftvägar och stimulerar den kemiska balansen i hjärnan samt motverkar depression. När vi andas i vänster näsborre aktiverar vi det parasympatiska nervsystemet och lugnar ner oss och när vi andas i höger näsborre aktiveras det sympatiska nervsystemet och vi får mer energi.

Mediyoga är baserad på forskning som bl a har genomförts vid förmaksflimmer på Danderyds sjukhus 2011, stroke på Danderyds sjukhus 2011/2012, kroniskt trötthetssyndrom på Danderyds sjukhus 2011/2012, kroniska ryggproblem och smärta på Karolinska sjukhuset 1998 med uppföljning 2011, hjärtsvikt på Huddinge sjukhus 2011/2012, Stress på Nora vårdcentral 2011/2012 samt högt blodtryck på Svedala vårdcentral 2010/2011. IMY sammanställer sedan 2010 mängder av före/efter enkäter från instruktörer och terapeuter som skickat in dessa till IMY från sina elever/klienter.

IMY´s hemsida kan du läsa mer om forskning och forskningsresultat runt MediYoga.

Varje MediYogapass har en speciell ordning och rotlås, muddra, mantra är en del av det. Under passet har vi slutna ögon med fokus i tredje ögat, dvs vi vänder blicken uppåt mot pannan och fokuserar en punkt mellan ögonbrynen. Genom fokus på tredje ögat kan vi styra våra tankar och uppmärksamhet och på detta sätt tar vi kontroll över och stillar vårt sinne.

Rotlås gör vi för att integrerar och förstärka effekten av respektive rörelse och flyttar energi från ryggradens början och uppåt i kroppen. Vi andas in, släpper ut luften, kniper runt anus och underliv och drar in magen samtidigt som vi håller andan. Rotlås görs alltid efter att vi andats ut all luft. Om vi gör rotlås med fyllda lungor kan blodtrycket öka. Har vi mens eller är gravida gör vi aldrig rotlås.

Muddras är när vi arbetar med vår energi genom att på olika sätt använda våra händer.

Vi använder under passet mantran, dvs vår egen röst som ger olika vibrationer. Ljud påverkar oss och ljudvågor påverkar vår energi. Viss musik gör oss glada, pigga och alerta medan annan musik gör oss oroliga, nedstämda och irriterade. Vibrationer från vårt stämband är perfekt för vår kropp och vissa vibrationer kan hela och läka vår kropp. Mantrat stänger av våra tankar och det blir lättare att vara fokuserad här och nu och uppmärksamma hur kropp och sinne reagerar under passet.

Varje MediYogapass innehåller oftast långa djupa andetag eller någon annan form av andningsteknik, ett antal yogarörelser, vila samt någon meditation.